پرونده انفجار شهران به کجا رسید؟/ ساختمان سوخته همچنان بلاتکلیف
به گزارش شوراآنلاین، یکسال قبل، انفجار خط لوله گاز در خیابان شهران باعث آتش سوزی مهیبی شد. آتشی که بخشی از آن به سمت تونل مترو رفت و بخش دیگر هم آسفالت وسط چهار راه را شکافت و نزدیک به دو ساعت تا ارتفاع حدود پنجاه متری، بالاتر از ساختمانهای اطراف محل حادثه زبانه کشید. این حادثه علاوه بر اینکه دو قربانی گرفت و ۵ مصدوم به جا گذاشت؛ به جان ساختمان تجاری که در ضلع شمال شرقی بود هم افتاد.
پس از گذشت یک سال اما همچنان ساکنان این ساختمان تجاری، چیزی جز نمای سیاه و واحدهای سوخته نمیبینند؛ چرا که ابتدا باید مقصر حادثه مشخص شود و سپس آنها بتوانند پیگیر دریافت خسارت باشند.
چراغی، یکی از ساکنانی است که در واحد شماره ۱۳ این ساختمان آتلیه عکاسی داشت. دوربینها و تجهیزاتش طعمه حریق شدند و حالا در دفتر یکی از همکارانش کار میکند تا تکلیف محل کار خودش مشخص شود. برای پیگیری وکیل گرفته و از مترو هم شکایت کرده است. چراغی در مورد نتیجه شکایتش میگوید: هنوز به هیچ نتیجهای نرسیدیم و کسی پاسخگو نیست. مترو میگوید که پیمانکار ، شرکت چیلکو بوده و مقصر آنها هستند. این شرکت هم زیر بار نمیرود و تقصیرها را به گردن اداره گاز میاندازد. آنها هم سستی خاک منطقه را بهانه میکنند و مسئولیت حادثه را به عهده نمیگیرند.
او در مورد روند پیگیری پروندهاش اظهار میکند: تا سه ماه بعد از حادثه کار ما در دادسرای جنایی پیگیری میشد، اما بعد از آن پرونده به شعبه ۲۱۳ مفتح منتقل شد. از آنجا هم پرونده به دادسرای رسیدگی به جرائم کارکنان دولت ارجاع داده شد.
به گزارش ایسنا، پیگیریهای سایر ساکنان هم به نتیجه متفاوتی نرسیده و این بلاتکلیفی ساکنان در حالی است که حدود سه ماه بعد از حادثه اسماعیل نجار، رئیس سازمان مدیریت بحران کشور از مشخص شدن نتیجه بررسی تیمهایی که مامور علتیابی حادثه شهران شده بودند خبر داده بود.
نجار نیز در گفتوگویی با ایسنا مترو را مقصر نهایی حادثه شهران اعلام کرده و گفته بود: بحثی که در زمان حادثه شهران مطرح شد این بود که بافت خاک از چسبندگی کافی برخوردار نبوده و حفر مترو باعث فروریزش خاک شده است و همین امر نیز سبب فشار به لوله گاز، لوله آب و کابلهای انتقال برق شده و در نهایت منجر به گسستگی در این خطوط و شکستگی لوله و حریق شده است.
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور همچنین درباره ادعای مسئولان شهرداری مبنی بر وجود مغار یا همان حفره در این بخش از خاک منطقه شهران عنوان کرده بود: شهرداری تهران معتقد است که حجم خاک ریخته شده در تونل مترو با ابعاد حفره متناسب نیست و به همین دلیل احتمالا یک مغار در این محدوده وجود داشته است اما اگر مغاری هم آنجا بوده مترو باید آن را بررسی میکرد.
هابیل درویش، مدیرعامل مترو تهران هم چند ماه پس از رخ داد حادثه با "غیر کارشناسی، فرافکنانه و سیاسی" خواندن اظهارات رییس سازمان مدیریت بحران کشور، از بررسی حادثه در کمیسیون زیربنایی دولت خبر داده و به مسئولان توصیه کرده بود اجازه دهند تا مراجع ذیربط و صاحب صلاحیت در مورد شناسایی عوامل و دلایل این حادثه اظهار نظر کنند.
حدود هفت ماه بعد از حادثه، ابوالفضل قناعتی، عضو شورای شهر نیز از بررسی حادثه توسط یک کمیته کارشناسی هفت نفره خبر داده بود.
علاوه بر گروههایی که در طول این یکسال نام آنها به عنوان گروههای کارشناسی بررسی موضوع حادثه شهران مطرح شده است؛ روند قضایی پرونده هم همچنان ادامه دارد و این رأی نهایی دادگاه است که مشخص میکند ساکنان ساختمان از چه نهاد یا سازمانی باید خسارت دریافت کنند. البته به گفته چراغی ساکن ساختمان سوخته در حادثه انفجار شهران تا کنون هفت جلسه از دادگاه شکایت وی برگزار شده و قرار است مرداد ماه سال جاری جلسه هشتم آن برگزار شود ولی با این حال این شاکی میگوید در این جلسه هم رأی نهایی صادر نخواهد شد.