اجتماعی و فرهنگی

میزان شیوع ایدز در ایران و افزایش انتقال آن به روش جنسی

به گزارش پایگاه خبری شورا آنلاین دکتر علی اکبر سیاری در مراسم روز جهانی ایدز گفت: تمام آژانس‌های بین المللی به مبحث کنترل ایدز کمک می‌کنند ایران نیز تاکنون سه برنامه را در این زمینه اجرا کرده و برنامه چهارم کنترل کشوری ایدز نیز در دست تدوین است.

 

وی با بیان اینکه ۷۸ میلیون نفر در دنیا به ایدز مبتلا هستند افزود: شاید هیچ اپیدمی دیگری مانند ایدز در دنیا فراگیری نداشته باشد چرا که راه تشخیص و درمان این بیماری سالها ناشناخته بود و اکنون هم تنها راه کنترل آن شناسایی شده است.

معاون بهداشت وزیر بهداشت ادامه داد: در سال ۲۰۱۳ و در بررسی‌های جهانی مشخص شد که ۳۸ درصد میزان موارد جدید ابتلا به ایدز کاهش یافته است. ۵۸ درصد کاهش موارد ابتلای جدید در کودکان و ۳۵ درصد کاهش مرگ و میر بوده است. دسترسی به درمان نیز ۴۰ درصد افزایش یافته است.

 

سیاری به مشکلات موجود در زمینه کنترل و تشخیص این بیماری در دنیا و منطقه امروز و همچنین ایران اشاره کرد و گفت: یکی از مشکلاتی که در منطقه و از جمله کشور ما وجود دارد آن است که متاسفانه با آهنگ جهانی حرکت نکرده‌ایم. به این معنا که میزان ابتلا به این بیماری سیر صعودی دارد و این موضوع نشان می‌دهد که بسیار عقب هستیم.

 

میزان شیوع ایدز در ایران

وی گفت: در حال حاضر اپیدمی گسترده‌ای از این بیماری در کشور نداریم چرا که اپیدمی به زمانی گفته می‌شود که سطح شیوع بیماری به یک درصد برسد. در حال حاضر حدود ۱۵ صدم درصد جمعیت ۱۵ تا ۶۰ سال کشور به ایدز مبتلا هستند، البته میزان شیوع این بیماری در برخی گروه‌ها بالاتر است. به عنوان مثال میزان شیوع این بیماری در معتادان تزریقی ۱۵ درصد و در زنان با رفتارهای پرخطر ۴.۵ درصد است.

 

گسترش برنامه مراقبت از مادران باردار، بزودی

معاون وزیر بهداشت همچنین روش انتقال ایدز از مادر به کودک را مورد اشاره قرار داد و افزود: در دنیا تلاش بر آن است که انتقال از این روش را به صفر رساند. آمار این موضوع در جامعه ما نیز زیاد نیست اما باید در این زمینه تلاش کنیم. به همین دلیل برنامه مراقبت از مادران باردار در ۱۶ دانشگاه علوم پزشکی کشور آغاز شده است و به زودی به تمام دانشگاه‌ها گسترش خواهد یافت.

 

احتمال وجود ۸۵ هزار ابتلا به ایدز در کشور

وی تعداد کل موارد ابتلا به ایدز در کشور را ۲۸ هزار و ۶۶۳ مورد ثبت شده عنوان کرد و گفت: اما تخمین زده می‌شود که ۸۵ هزار مبتلا به این بیماری در کشور وجود داشته باشد. این موضوع شکاف بزرگی است که باید رفع شود.

به گفته سیاری، ۴۵.۵ درصد از انتقال ایدز به روش اعتیاد تزریقی، ۲۶.۸ درصد به روش آمیزشی و ۲.۹ درصد نیز به روش انتقال از مادر به جنین است.

 

انتقال ایدز به روش جنسی در ایران مشابه دنیا شده است

معاون وزیر بهداشت ادامه داد: زمانی می‌گفتیم که انتقال ایدز از راه جنسی در کشور ما محدود است اما اکنون در ایران نیز مشابه دنیا این موضوع رخ می‌دهد. ما باید با رفتارهای پنهان برخورد کنیم. این برخورد با رفتار جنسی مخفی در جامعه اسلامی ما سخت است چرا که نمی‌توانیم آشکار صحبت کنیم. به همین دلیل باید بدانیم که چگونه در مورد این موضوع حرف بزنیم. سازمان‌هایی مانند آموزش و پرورش، رسانه‌ها و … باید در این زمینه چاره اندیشی کنند.

 

وی در این باره افزود: میزان ابتلا به ایدز در مردان در دنیا ۸۸.۴ درصد و در زنان دنیا ۱۱.۶ درصد است. طبق این آمار ابتلا در زنان ایرانی بسیار کمتر است چرا که زنان جامعه ما پاکتر هستند.

 

تدوین برنامه چهارم استراتژیک مقابله با ایدز و اجرای آن از سال آینده

سیاری گفت: برنامه چهارم استراتژیک مقابله با ایدز تدوین شده و از سال آینده اجرایی خواهد شد. همچنین برنامه جدید مراقبت و درمان با استفاده از آخرین دستاوردهای جهانی تهیه و به تصویب کمیته کشوری مراقبت و درمان رسیده و به دانشگاه‌ها اعلام شده است.

 

کنترل زنجیره انتقال ایدز در ایران سخت است

وی مجددا تاکید کرد: کنترل زنجیره انتقال ایدز در ایران سخت است. باید تمرکز را روی مشاوره و آگاه سازی مردم قرار دهیم و مراکز تشخیصی را افزایش دهیم. اخیرا ۱۱ مجموعه تخصصی آزمایشگاهی HIV در کشور راه اندازی شده است.

 

 

۱۵ تا ۲۰ درصد معتادان تزریقی از سرنگ مشترک استفاده می‌کنند

سیاری تاکید کرد: لازم است لوازم و ابزار پیشگیری در اختیار گروه‌های پرخطر قرار گیرد چرا که ۱۵ تا ۲۰ درصد معتادان تزریقی از سرنگ مشترک استفاده می‌کنند و سالانه تا ۱۲ شریک و هشت نوبت از سرنگ مشترک استفاده می‌کنند.

 

لزوم فراهم کردن شرایط ایمنی برای زنان پرخطر جنسی و شرکای آنها

وی در این باره افزود: قدم بعدی برای زنان با رفتارهای پرخطر جنسی و شرکای آنهاست. باید در این زمینه نیز شرایط ایمنی فراهم شود که البته تبلیغ آن در جامعه ما سخت است. قدم بعدی هم در اختیار گذاشتن دارو برای بیماران است. هر بیمار دو میلیون تومان هزینه دارو دارد، این در حالی است که اگر بیماری مقاوم شده باشد، این هزینه‌ها به ۵ تا ۱۰ برابر افزایش می‌یابد. به همین دلیل دولت وظیفه دارد افراد مبتلا به ایدز را شناسایی کرده و تحت درمان قرار دهد.

 

معاون وزیر بهداشت در پایان گفت: قدم دیگر آن است که از این بیماران حمایت اجتماعی صورت گیرد چرا که اغلب آنها از جامعه فقیر و بیکار هستند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا