مدیریت شهری

هر شهری مشکل دارد

به گزارش پایگاه خبری شورا آنلاین محمد باقر قالیباف در نخستین اجلاس جهانی شوراها و شهرداری‌ها با بیان اینکه «امروز نهادها و سازمان های شهری در بسیاری از حوزه های اقتصادی، فرهنگی، هنری و دیپلماسی عمومی ارتباطات گسترده ای با یکدیگر دارند»، گفت: باید بپذیریم که شرایط حاکم بر جهان اجازه نمی دهد که یک شهر به تنهایی و در انزوا، فضایی امن، مردم مدار سرشار از رفاه و توسعه یافته را برای شهروندان ایجاد کند.

 

وی با بیان اینکه «سخن گفتن از شهرها سخن گفتن از هویت بین المللی در مختصات ملی و محلی است»، تصریح کرد: آنچه ما را به هم نزدیک می کند، نه تنها منافع و علایق مشترک است بلکه با چالش ها و موانع مشترکی هم روبرو هستیم؛ در واقع ما به تنه مشترکی متصل هستیم که روز به روز از معنای سرزمینی آن کاسته می شود و به همین نسبت هم ریسک ها و مخاطراتی که ناشی از عملکرد انسانی ما است، در بعد بین المللی آن افزایش پیدا می کند.

شهردار تهران عنوان داشت: در این میان تبعیض های برآمده از سرمایه داری خود را به اشکال مختلف بروز می دهند و دیگر نمی تواند از دو تیپ کلاسیک شهرهای توسعه یافته و شهرهای در حال توسعه سخن گفت؛ شرایط به گونه ای ایست که همه جهان با هم در حال توسعه است و چالش ها و مشکلات آن را هم به صورت همزمان لمس می کند.

 قالیباف تاکید کرد: هر شهر جهان اولی در دل خود یک شهر جهان سومی دارد که با مشکلات آلودگی، محیط زیست، بیکاری، ازدحام جمعیت، گرسنگی، بیماری، سوء تغذیه و مرگ و میر کودکان به میزان زیاد دست به گریبان است؛ از طرف دیگر در هر شهر جهان سومی یک شهر جهان اولی و پیشرفته که دارای کلاس جهانی ارتباطات و تکنولوژی باشد، وجود دارد و این حکایت از شکاف بزرگ و چالش اساسی است که میان این دو جهان وجود دارد، کما اینکه که امروز دیگر چیزی به نام امنیت، ثروت و صلح و رفاه ملی و منطقه ای وجود ندارد.

وی گفت: امروز باید از صلح، امنیت، رفاه و توسعه جهانی صحبت کنیم چرا که نا امنی، محدودیت های اکولوژیکی و عدم دسترسی به فرصت های برابر، جوامع محلی را در موقعیتی قرار داده است که ساکنان را تشویق به مهاجرت به مناطقی می کند که تصور می شود فرصت های بیشتری در اختیار آن ها قرار می دهد.

قالیباف یادآور شد: این خود زمینه و بستر رشد نامتوازن شهری را در بسیاری از کشورهای در حال توسعه و شکل گیری وضعیتی ناپایدار در بسیاری از کلانشهر ها را فراهم می آورد. واقعیت آن است که این وضعیت نامتوازن و ناپایدار، خود زمینه ای بر طیف وسیعی از معضلات و آسیب هاست که نتیجه نهایی آن افت کیفیت زندگی شهری و درخطر قرار گرفتن کرامت انسانی شهرنشینان است.

شهردار تهران تصریح کرد: مهاجرت ناشی از وضعیت ناپایدار سکونت های محلی امروز دیگر محدود به مرزهای ملی نیست، واقعیت امروز خاورمیانه و موج عظیم مهاجرت ناشی از آن به کشورهای اروپایی نشان می دهد که در دنیای به هم پیوسته امروز تا چه حد سرنوشت جوامع به هم گره خورده است. در اینجا نیز شاهد یک چرخه فاسد و مخرب هستیم.

وی گفت: مهاجرت این گروههای انسانی در شرایط امروز کشورهایی اروپایی معنایی جز شکل گیری گروههای حاشیه ای جدید ندارد. ناتوانی کشورها و شهرهای میزبان در پذیرش و ادغام گروه های مهاجر، به معنای شکل گیری احساسی از تبعیض و سرخوردگی در مهاجران خواهد بود.

قالیباف ادامه داد: این خود بستر رشد معضلی به نام تروریسم و پیوستن جوانان نسل دومی مهاجران به گروه های تروریستی است. افزایش حملات تروریستی خود بهانه ای به دست گرایش های دست راستی می دهد که خواهان مداخله بیشتر و سیاست مشت آهنین شوند و این چرخه فاسد ادامه یابد.

وی در ادامه یادآور شد: دیگر همه ما دریافته ایم که هر قدر فقیران جهان فقیرتر شوند، ثروتمندان جهان احساس ناامنی بیشتری خواهند کرد. هر قدر فقر و جنگ و خشونت در کشورهای فقیر جهان بیشتر شود، امنیت کشورهای ثروتمند بیشتر تهدید می شود.

وی گفت: اقتصاد شهری به عنوان نقطه تقاطع علم اقتصاد و جغرافیا در همین بستر متولد می شود و مدیریت شهری هم در همین بستر اهمیت پیدا می کند؛ این نقش در کشاکش رقابت جهانی برای جذب سرمایه ها برای توسعه هرچه بیشتر شهرها، اهمیتی دو چندان پیدا کرده است.

شهردار تهران خاطر نشان ساخت: با درک اهمیت این مسئله، شهرداری تلاش کرده است ضمن ایجاد تغییرات ساختاری، برای رفع نیاز توسعه شهر نیز گام بردارد؛ بر خلاف بسیاری از کلانشهرهای جهان، الگوی کنش مدیریت شهری ما توسعه اجتماعی بوده است به نحوی که با توسعه زیر ساخت های حمل و نقل و خدمات شهری، توسعه زیر ساخت های اجتماعی و فرهنگی نیز در دستور کار قرار گرفته است.

به گفته قالیباف گذار از شهرداری به عنوان یک سازمان صرفا خدماتی و تامین کننده اداره مالی شهر به نهاد راهبری توسعه اجتماعی و اقتصادی شهری گام مهمی بوده است که طی ۱۰ سال اخیر در راستای توسعه اجتماعی شهر تهران برداشته شده است.

وی در ادامه ابراز داشت: گزارش مجمع جهانی اقتصاد در سال ۲۰۱۵ نشان می دهد مبلغی که برای کم کردن شکاف زیر ساخت در شهرها باید هزینه شود سالانه حدود ۴ تریلیون دلار فراتر از آن است که دولت ها صرفا بتوانند از طریق افزایش مالیات آن را تامین کنند؛ این بدان معنا است که باید با اتخاذ راهکارهایی، سرمایه گذاران خصوصی را تشویق به ورود به این عرصه کنیم.

شهردار تهران افزود: تهران هم برای نیاز توسعه خود در همه حوزه ها، خصوصا همکاری در حوزه کاهش فقر و آسیب های شهری آماده است تا از مشارکت بخش خصوصی و سرمایه گذران خارجی استفاده کند.

وی تاکید کرد: ما آمادگی آن را داریم که با ایجاد پیوسند های اقتصادی با بخش خصوصی بین المللی،  فصلی جدید از همکاری های فرامنطقه ای را شروع کنیم. آینده شهر تهران از نظر رشد همه جانبه شهری می تواند الگویی برای دیگر شهرها در مجموعه کشور باش

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا