![](https://www.shoraonline.ir/wp-content/uploads/2019/12/IMG_20191230_182445_415-780x405.jpg)
در ادامه سلسله نشست های تخصصی بافت و بناهای تاریخی شهر تهران برگزار شد؛ بررسی تجارب تدوین ضوابط بافت های تاریخی قم و یزد
به گزارش شوراآنلاین، چهارمین نشست از سلسله نشست های تخصصی بافت و بناهای تاریخی شهر تهران، با حضور مهندس گلپایگانی معاون معماری و شهرسازی شهرداری تهران، شادمهری مدیر بافت و بناهای تاریخی شهر تهران، مهندس فرهمند معاون معماری و شهرسازی شهرداری یزد، دکتر شیخی استادیار دانشگاه علامه طباطبایی و برخی دانشجویان و فعالان حوزه معماری و به میزبانی مدیریت بافت و بناهای تاریخی شهر تهران برگزار و تجارب تدوین ضوابط بافت های تاریخی شیراز و یزد مورد بررسی قرار گرفت.
مهندس گلپایگانی معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران در این نشست گفت: ضوابط باید برآمده از تمامی ویژگی های ابنیه باشد و نباید بصورت تک بعدی و فقط کالبد بنا را در نظر بگیریم. موضوع مهمی که متاسفانه مورد توجه قرار نمی گیرد و بدون اینکه به ویژگی های مهمی چون شرایط اقلیمی، شرایط اقتصادی، سنت ها و بسیاری موارد دیگر را در نظر بگیریم، ضوابط را نگارش می کنیم.
وی افزود: حتی زمانیکه درباره معماری ایرانی مطالعه می کنیم نیز نباید فقط به کالبد توجه داشته باشیم و باید سایر ویژگی هایی که در دوره شکل گیری و احداث بنا وجود داشته نیز، تحقیق و بررسی کنیم. ویژگی هایی چون سنت سکونت، شیوه زندگی، موقعیت جغرافیایی، شرایط اقتصادی و بسیاری موارد دیگر.
گلپایگانی ادامه داد: قطعا هرچقدر ضوابط سهل گیرانه تر باشد، کارها با کیفیت بهتری انجام خواهد شد. نکته مهمی که طراحان و معماران باید به آن توجه کنند این است که خروجی کار متناسب با تمامی ویژگی های اقلیمی، اقتصادی، سنتی… آن دوره باشد.
در ادامه این نشست مهندس فرهمند معاون معماری و شهرسازی شهرداری یزد در خصوص تجارب تدوین ضوابط بافت تاریخی این شهر گفت: ضوابط بافت تاریخی شهر یزد با هدف توسعه و رویکرد حفاظت از بافت های تاریخی صورت گرفته که فراتر از نگهداری و حفاظت از یک کالبد است.
وی افزود: متاسفانه در بافت های تاریخی، حفاظت از سنت ها، فرهنگ ها و تاریخ بافت ها کمتر مورد توجه قرار می گیرد و همانطور که آقای مهندس گلپایگانی اشاره کردند، بیشترین توجه و نگاه ها معطوف به کالبد بناهاست.
فرهمند با اشاره به اینکه مردم یزد اصلی ترین دلیل ماندگاری و حفظ بافت های تاریخی این شهر بوده اند، اظهار داشت: حفظ بافت و ابنیه تاریخی با نگاه حاکمیتی و قوانین و مقررات امکان پذیر نیست و باید به سمت فرهنگ سازی و اهمیت پیدا کردن این بافت ها برای مردم حرکت کنیم.
در ادامه این نشست، دکتر شیخی استادیار دانشگاه علامه طباطبایی ضمن ارائه توضیحاتی در خصوص اهمیت ضوابط بافت های تاریخی شهر و چگونگی رسیدن به ضوابط هدفمند و کاربردی،اشاره کرد و توضیحاتی در خصوص نحوه تدوین ضوابط در شهر شیراز و مشکلات مراحل تصویب طرح ها را ارائه کرد.
در ادامه مهندس شادمهری مشکلات ضوابط ساخت و ساز در محدوده تاریخی شهر تهران اشاره کرد و توضیح داد که در حال حاضر مدیریت بافت و بناهای تاریخی جهت تهیه تدوین ضوابط با هماهنگی وزارت میراث فرهنگی اقدام نموده است و در صدد است با تشکیل کمیته مشترک با تمام دستگاهها راهبری تهیه ضوابط ومقرارت را به اتمام برساند.
در خاتمه این نشست نیز اعضاء پانل به سوالات حاضرین در این نشست پاسخ داد.